košík je prázdný

PATCHWORK - NÁŘADÍ BOSCH - JSEM NĚŽNÁ VÍLA, KÁMO

Občas dochází ke genetickým mutacím a vy najdete ve své výbavě něco, co evidentně patří spíš chlapům. Ne, nemyslím vousy. Nářadí.

Bohužel jsem jedna z těch, které můžou šáhnout na cokoliv a prostě jí to tak nějak jde. Na různých úrovních, ale na ženskou dobrý. A tak se stane, že byste řekli, že patchworkářka (ta co stříhá a pak sešívá co rozstříhala zpátky - ne, to není diagnóza. Asi vlastně je. Ale ta srdcová. ) je něžná víla. Jenže v patchworku občas potřebujete taky sílu, tah, tlak, zabrat, narvat to sem nebo tam a taky kvalitní nářadí. 

Měla jsem štěstí, že jsem od malička byla v prostředí, kde se stavělo a vůni čerstvé omítky mám na stejné úrovni jako parfém Dior nebo Chanel. A tak jsem přičuchla i k nářadí. Chlapi prominou za případné terminologické faux pas, jsem přece něžná víla. Miluju naši vrtačku. Byla to láska na první pohled před x-lety. Boschácká modrá. Byla lehká, perfektní do ruky, aku (holky - to jako neměla ten kábl, o který furt zakopáváte, když se manžel/partner o něco doma pokouší...). Jenže byla děsně drahá a doma ji tak často nevyužijem. No tak jsme vzali levnější zelenou (aspoň budu "eko"). Byla větší, těžší, taková humpolácká, ale stála půlku. Po prvním vyzkoušení doma na prázdno jsem ji zas zabalila a potupně se vracela do obchodu poprosit, jestli by přeci jen něšla ta zelená vyměnit za tamtu pěknější modrou. Psí oči navrch hlavy. Modrou mám i tak radši. Samozřejmě jsem byla červená až na zadku před těma borcama v prodejně. A tak k nám přišla modrá řada Bosche. Srdcovka. Pro ty, kteří neznají, zelená řada (nářadí v zelený barvě) je pro zelenáče - kutily. Modrá řada je profi - pro profíky a nás srdcaře a fajnšmekry, kteří její potenciál nevyužijem, ale máme rádi kvalitu. A tak nějak tajně doufáme, že pak budeme vypadat u tý jedný dírky na obrázek a hmoždínky v ruce víc cool. 

Dalším stupněm je kango. Kango je větší vrtačka a nadělá větší kravál. S tou jsem skončila cca před 8 lety, když jsem se pokoušela "vybourat" díru na vypínač. Jenže jsem najela na mega hřebík zapomenutý při stavbě a i s kangem mě to odhodilo daleko dozadu. Ten pocit když letíte, nářadí jede a vy to nemáte vůbec pod kontrolou - prostě šmitec, mazec. Já musím mít pod kontrolou i napětí v síti. Vracím se k vrtačce a hotovo.

Před tím jsem ještě měla štěstí vyzkoušet zbíječku. To je to, co když jdete po ulici, je tam strašněj bordel, prach, hluk a díra. Uprostřed díry skákající polonahý namakaný borec (ach....) a okolo 6 stojících dalších borců v reflexních vestách, který (když Vám bylo něco mezi 17-25lety) bezostyšně na Vás volali jak máte pěkný nohy a zadek. Tak uprostřed najdete zbíječku. Tu jsem měla v rukách asi 10 vteřin, ale za to jsem vibrovala ještě 10 dní. Chlapi, máte můj obdiv, ale to nahlas říkat nebudu!!!

A tak máme i v patchworku různý nářadí. I modrý. A protože přece nejsem žádnej zelenáč, brekeke, rovnou jsem začínala s modrou řadou patchworkové řezací podložky a řezacího kolečka od KAI. Je to japonský produkt, fakt vynikající. Vřele doporučuju do všech domácností, kde máte děti a zběsilého manžela, který kutí na Vašem opečovávaném a prontem vyleštěném a navoněném bílém ikeáckém stole ze zlevněnýho koutku ve Vaší nablýskané a čisté kuchyni.

Jak už víte, patchwork je o stříhání látek na cimprcampr. Jenže ne ledajaký, je to na milimetr přesně a žádná odchylka se netoleruje. (Kde je ta ikona pravitka?!!! Uz i ta se me boji!) Tuhle dokonalost nedocílíte nůžkama a taky byste si v tom množství dílů pěkně uhnaly (dohnaly) karpály. Takže stříhání nůžkama chápeme spíš jako pižlání nůžtičkama na nehty. A tak máme řezací kolečko ostrý jako břitva a rychlý jako blesk.️ Řezací podložka je samozavírací/hojící - tj. že když provedete čistej chirurgickej řez řezacím kolečkem, tak to sice udělá pididíru v podložce, ale ona se zas zatáhne. Bohužel se toto nevztahuje na látku. Tam pomůže jedině IZOLEPA. A Váš bílej ikeáckej stůl nehne ani nohou a nemá na sobě ani škrábnutí. Pro milovníky barev je značka Omnigrid - na stole mám novou "limetkovou" podložku, aby mi ladila k očím. Ty mám sice "emeraldový", ale furt ze stejný barevný škály. A taky mám milovanou malinovou - ta mi zas ladí k mikině a k nehtům (který jsou v současné době v procesu údržby). Jo a bacha, řezací kolečko Vám s klidem bez zaskřípání ufikne nejenom kus nehtu, ale klíďo píďo i prstu. Takže OPATRNĚ! A tak si ty podložky střídám podle nálady, jsem přece ženská! A proměnlivá jak počasí. ️

A taky záleží na jaký materiál daný nářadí použijete. Je to jako s cihlama. Někdy to jde jako po másle (máslo jsem nenašla, dort taky dobrej) - to je ytong (takový ty lehký velký šedý/bílý cihle). Někdy to jde hůř, to jsou třeba starý pálený cihle - takový ty červený co jsou teď strašně in a retro zaráz. A nebo duťáky. Ty velký s dírama. To vrtáte, vrtáte, už jste spocený až na pr... a furt nic a pak proletíte do prázdna. Nikdy jsem nepochopila, proč bych měla v Hornbachu kupovat předraženej vystajlovanej "dřevěnej" domeček pro hmyz. Přece půjdu o pár regálů dál a koupím pořádnýho duťáka za 16 kaček a ještě bude mít hmyz barák skvěle izolovanej, ne?! Navíc ten svůj domek aspoň v tý zelený buši na zahradě nemusej hledat! Takže ve zkratce, materiál, který používám já (ameriky), jsou jako ten ytong (to až příště...).

A pak jsou takový malý doplňky k nářadí. Třeba bity. To jsou ty vyměnitelný špičky na vrtačce - někdy je to čárka, někdy křízek, kolečko, kytička... Už jste viděli někdy chlapa, když mu vypadl bit z vrtačky? To je jak ztratit špendlík někde pod stolem. Jenže ztratit patchworkovej špendlík je jako ztratit chirurgickej nástroj. Je to ostrý jak něco a projede to jak po másle čímkoliv. Jednoho takovýho akupunkturního zdrhlíka hledám od úterý. Jediný, co mě uklidňuje, že to na rozdíl od akupunkturních jehliček má barevnou hlavičku na konci. S hodou okolností teď hledám s modrou skleněnou hlavičkou....

O nářadí bych mohla mluvit několik hodin, ale ještě bych chtěla zmínit jak je to s půjčováním.

JAKO PŮJČIT NÁŘADÍ?!!! TO MYSLÍŠ VÁŽNĚ, MILÁČKU?!!!

To je jako když u Vás zazvoní "kamarádka" ze střední, kterou jste 20 let neviděli a poprosí Vás o laskavost. Zrovna je sama, chce jet na dovolenou a nemá s kým. A protože viděla na Instáči Vašeho úžasnýho, skvělýho a perfektně namakanýho manžela/partnera a Vy jste přece ta nejúžasnější kámoška, co ji nechala opsat test z matiky tenkrát v tom 99.... Vlastně ho ani moc nepotřebuje (toho manžela/partnera), jen na chvilinku, párkrát ho použije a pak ho hned vrátí. Za pár dní. S čokoládou jako díky. No jako vážně?! Po této žádosti má dotyčný cca 5 vteřin na odchod než vnitřně exploduju jako atomovka.

Ženy, nenuťte své drahé polovičky, aby své milované elektrické nářadí půjčovali Kájovi od vedle jen proto, že s Bětkou chodíte na kafe. Kája s ním většinou neumí pracovat a vůbec nechápe že nářadí může mít i duši. Že nářadí si Vás v klidu vyslechne, kdykoliv pomůže, prorazí za Vás hory doly, je tu pro Vás bez elektriky i s elektrikou, za světla i za tmy. To není kus motoru a plechu, to je PARŤÁK!!!! Nenuťte ho. Trháte tak svému muži srdce. Raději ho slepujte. Na to je nejlepší sekundový lepidlo v akci z Lídlu a toho není nikdy dost!

Za všechny milovníky modrých řad, kteří už pátej den hledaj ten patchworkovej špendlík pod stolem.

Něžná víla, kámo.

A pro ty, co se toho nebojí a nakouknou na Fléru do úžasnýho profilu MAGIFEŠN - Jsem něžná víla, VO*E! Joooo, tyhle třička mě natolik rozstřelily, že jsem si je chtěla nakoupit před pár lety na sezónu a vítat tak hosty... Hranice humoru a ega jsou křehké. Tak jsem to raději vzdala.

PS: Jo a původně jsem si chtěla udělat selfíčko s řezacím kolečkem v culíku ve vlasech, patchworkovou dekou v pozadí, vrtačkou v ruce a drsňáckým výrazem s černýma čárama pod vočima jako v Jumadži (čím to sakra mažou?!). Nesnáším zbraně a fotky se zbraněma. A tak tu zbylo jen to "něžné řezací kolečko z patchworku".

️PS2: Pokud máte pocit, že Váš manžel/partner není dostatečně romantický a něžný, pravděpodobně bude chyba na Vaší straně. Nemáte kábl. Od vedení. Elektrickej...

PS3: Ta deka v pozadí není na prodej. Opravdu ne. Je to moje srdcovka plná nasyslených dávno vyprodaných amerik, britek a švédek.