košík je prázdný

DŘEVO - KLAVÍR - FAZIOLI - STRADIVARIUS

KAPITOLA 1


Hm, tak jako dřevo pozná snad každej, že jo. Ehm, vlastně dneska už i s tím dřevem/řezem máme krapek problémek, kdy si myslíme, že si pořizujeme pravej a kvalitní dřevěnej nábytek v Ikey co nám vydrží nebo spíš ani nevydrží cestou domů, aby se nepoškrábal nepomačkal nebo ňáko ták jako jinak naformoval než ho sami/y složíme, páč je to pravá pravoucí dřevotříska - tříska - hříčka - hračka, která si nahoru, navrch i na povrch nalepila fólii v dezénu pravýho dřeva, že jo. No nekup to za ty prachy! Dřevo je kapitola sama o sobě, takže se v tom raději rýpat nebudu. Ale pro ty z vás, kterým to nedává moc smysl, zkuste si zaťukat na pravý dřevo a pak na pravou ikeáckou poličku, možná v tom uslyšíte rozdíl, možná ho spíš ucítíte, možná taky vůbec nic. To neva. Vlastně ani neva, že to nepoznáte ani když to tam máte napsaný, vono je to vážně fuk i fuck. 

 

KAPITOLA 2


Teď se vrhnem na další termín KLAVÍR. Ten snad pozná každej, bývá většinou černej nebo hnědej a klaviatura černobílá a pak milion dalších proměnných uschovaných v daném mistrovském kousku - tj. v klavíru. Většinou máme totální maglajz v terminologii [odb(p)orné výrazy] čili tom, jakej ten slavnej klavír vlastně máme doma nebo je rovnou před náma třeba na ulici. Vono totiž není ouplně to stejný klavír, křídlo, piano, pianino, pianissimo nebo podobný slovní hrátky i nehrátky a už vůbec ne cimbál nebo jako xylofón!!!!


KAPITOLA 3

V prvé řadě bych chtěla vyvrátit veškerý konspirační teorie a narovinu říct, že klavír/piano/pianino je a to POZOR!!!! STRUNNÝ NÁSTROJ! Jako fagt. Jde o strunný úderný hudební nástroj, který ze sebe vydává TÓN [ne židli značky TON - česká výroba] díky plstěným kladívkům, který tak trochu míň nebo víc bacají struny schované uvnitř klavíru. Tak vzniká chvění strun a to co se z toho line je zvuk buď lahodící vašemu sluchu nebo tak trochu mimo vaši komfortní zónu nebo zcela a jasně nepoužitelná kakofonie [zvukový nesoulad], která ničí veškerý život  a dobrou náladu v dosahu 50 metrů vod vás. Ale to už je jedno. 



Klavír může být používán sólově nebo jako doprovodný nástroj třeba ve filharmonii nebo orchestru nebo dokonce pěveckým pokusům, psíkusům, koncertům či jen jako doprovod k pořádnýmu klokotání či kloktání při chřipce. Může být používán dobře a kvalitně nebo špatně a nekvalitně podle vašich možností či nemožností či dokonce nálady či nenálady. Může být používán outdoorově na ulicích, letištích atd. nebo indoorově v teple vašeho domova či někoho blízkého. Může být užíván aktivně jako hrací nebo hravý nástroj nebo pasivně jako podržtaška na vše a pracholapka obecná. Může se používat jako hromosvod vašich nebo cizích emocí nebo taky podpora pro vyvolání potřebných emocí jak u sebe nebo ostatních. Tady upozorňuju, že je nutný hrát trochu fair play a oznámit daným posluchačům, jakej účel/emoci na ně začnete zkoušet, páč když na ně vypálíte ňákou srdceryvnou srdcovku, tak vás po pár taktech uvzlykaně a usopleně přeruší, když se teprve plně dostáváte to rytmu skladby, že jste sakra jako na začátek měli rovnou napsat varování, že jako budou bulet jako želvy a že teď musí letět na wécko pro toaleťák, páč papírovej kapesník zas nemaj a už jim rukávy vod mikiny nestačí. Takže kdo hrajete, berte taky v úvahu, že na to posluchač může reagovat trochu víc než vy sami, páč vás u země drží ty hodiny dřiny a potu a lovení chyb, takže podprahově vás to zas až tak moc jako netankuje. Takže opět na scénu povoláváme kapesníčky Kleenex Ultra Soft. Pro posluchače. 

 

KAPITOLA 4


Nejčastěji slyšíme pojmy jako KLAVÍR - KŘÍDLO - PIANO - PIANINO. Je to taková piškvorkiáda co je co a k čemu. Obecný zastřešující název pro vše je PIANO. Takovej ten velkej klavír co by vám zabral ouplně celej vobyvák a je takovej jakoby placatej a občas má zvedlou tu horní desku jako dveře závodní supersportovní plug-in hybridu  McLarena P1 GTR, tak to je KŘÍDLO/ KLAVÍR. A takovýto nalepený na zdi, co vypadá jako vrostlá retro příčka nebo kus nepoužitelné zdi nebo odkladač nevítaných dárků a květináčů, tak to je PIANINO. 

 

Ivo Kahánek

                                                                                                                     Ivo Kahánek pokřtil nový klavír Fazioli i Sukovu síň v Rudolfínu v r. 2016

 

KAPITOLA 5

Takže KLAVÍR/ KŘÍDLO je velkej jak váš vobyvák. Je dost vhonej na nepřímé vyřizování sousedských sporů a jeho potenciál využijete naplno až to budete chtít sousedům pěkně vosolit, že voni pařili na tuctuc do dvou v noci. Tak v tomto případě, nevracíte stejnou mincí, ale hezky otevřete  tu horní desku klavíru/ křídla a připravíte se na odvetu. Budete si připadat tak trochu jako v klavírní raketě, páč tím vaše hra dostane megalománský údery a úroveň zvuku, že se vám i všeci komáři, masařky, blechy a dokonce i moli budou vyhýbat ještě tejden a možná upadne i ňákej vobrázek ze zdi, jestli jste to tam přikovali ubohým špendlíkem a kladívkem. A sousedi dobrovolně odjedou na dovolenou. Křídlo je teda spíš určeno pro koncertní účely nebo pro ty, co maj doma zbytečně moc místa nebo zbytečně moc peněz nebo jste si splnili svůj sen a začínáte drtit Ovčáky čtveráky a sebevědomě míříte k Měsíční sonátě od Beethovena. U křídla/klavíru/piana struny jsou tu uloženy vodorovně - tj. jako souběžně s podlahou nebo stropem, na který vám zoufalej soused furt buší ať už přestanete hrát. Buran jeden nehudební.

 

Menší, takový to PIANINO u zdi má struny uložený svisle se zdí a většinou je na ní i pěkně nalepený, takže sousedi slyší ouplně vše a dokonce mívají i vobčas pocit, že hrajete u nich doma a vidí vás skrz zeď. Jejich soukromí pravidelně stíráte svou nepravidelnou snahou dosáhnout konkrétního výsledku z notového zápisu tak, aby vám to znělo co nejlíp. Tady je taky trošku úskalí pro ty, kteří nepoznají, že maj ten klavír rozladěnej. Pak se může taky stát, že u vás zazvoní ouplně cizej člověk, kterej s brašnou na raměni a tak trochu nasranej vám oznamuje, že si váš soused objednal jeho ladící služby, aby ho to vaše trénování ničilo tak trochu míň.

 

Pak tu máme ještě pidi/mini klavírečky pro dětičky nebo další vychytávky, když to vašemu extrémně talentovanému dítěti nepůjde s vopravdickým pianinem -  xylofon, bubínek nebo triangl to uričtě zabije na první dobrou. A můžete vesele tvrdit jak má váš potomek dokonale vyvinutej sluch a talent na hudební nástroje.

 

Takže souhrně a hovorově se používá kouzelné slovíčko PIANO - zastřešuje to všechny klavíry, koncertní křídla, pianina. A pro nás zlatý rybky, co si všechno furt pletou, tak ty říkaj všemu klavír :-) Jojo, taky všemu poctivě říkám KLAVÍR, i když to klavír není. Páč to slovo ták ňák zní líp, že jo :-)

 

KAPITOLA 6

 

Klasicky jsem už zas zapomněla proč jsem chtěla psát o klavíru.  Je to moje srdcovka, to je jasný, ale mělo to mít hlubší smysl. Takže dávám pauzičku a přemýšlím.

 

Přemýšlímmmmmmmmmmmmmm.... Přeeeeeemýýýýýýššššššlllíííííííííííím.... A přřřřřemýýýýýýýýšlíííííííím.

 

Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím.

Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím.

Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím.

Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím.

Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím.

Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím.

Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Přemýšlím. Aaaaa mám to.

 

 

KAPITOLA 7 

Vlastně jsem vám jen tak trochu chtěla představit jednu konkrétní značku klavíru. Joooo, firem co vyrábí klavíry je vícero, dokonce i u nás se nemáme za co stydět a PETROF u nás vyrábí klavíry. Dokonce si můžete i objednat exkurzi do výroby nebo aspoň dříve to bylo možný. A mrknout na výrobu osobně. Asi ne ouplně toho svýho (klidně i repasovanýho) miláčka, co plánujete mít doma, ale podobného kousku určitě jo.

Snímek obrazovky 2021 10 25 v 10.57.42 

Značek klavírů je opravdu hodně, hlavně na současném trhu - najdete tam hromady značek/firem/log, co už dávno nevyrábí nebo je zkoupila konkurence, a jejich kvalitní kousky stále dokážou udělat radost ostatním, když je necháte tak trochu opravit, vyladit, repasovat atd.

 

 

KAPITOLA 8

 

A teď už konečně vstupujeme do finále a to tadydááááá - trochu vomrkneme rodinnou firmu F A Z I O L I , která je tak trochu, tak trochu víc, tak trochu ouplně, tak trochu ouplně nejvíc, tak ouplně unikum na současným klavírovým trhu. Za rok vyrobí pouze okolo 140 kousků špičkových diamantů - tj. klavírů (křídel). Ve výrobě nabízí pouze 6 základních křídel/ klavírů, ale jsou schopni vyrobit ouplnej unikát na zakázku taky. Ouuuu jej :-) 

 

F A Z I O L I - je italská rodinná firma, která letos slaví své 40tiny na klavírním trhu. Založena byla Paolem Faziolim - inženýrem a klavíristou, který spojil umění s vědou a zároveň zůstal věrný ruční výrobě v dnešní uspěchané době. Původně to byla nábytkářská firma a od roku 1981 svoje umění dřevařské rozšířila i do sféry tohoto éterického umění klavírního. Celou firmu tvoří zhruba 50 kousků lidských mistrovských špiček neboli 100ks rukou těch nej odborníků a tudíž 1.000 kusů prstů na rukou a dalších 1.000 kusů na nohou, takže dohromady 2.000 prstíků co dokážou stvořit špičkové nástroje pro ty nej hráče na světě (Angela Hewitt, jazz legend Herbie Hancock), koncertní síně a školy (Juilliard School in New York, Teatro La Fenice in Venice and the Palace of Arts in Budapest, the Beijing Grand Theatre and the Colburn School, the Paris Conservatory and the Universities of Vienna, Graz and Salzburg… ), atd. 

 

 

KAPITOLA 9

 

Fazioli dokazuje, že i dnes je možné ručně dělat unikátní kousky v pár kusech a mít na prvním místě kvalitu. A to je naprosto úžasný, protože než se kus dřeva/stromu promění spolu s dalšími součástkami v klavír, je potřeba zhruba DVA ROKY. Fazioli nevyrábí klasickej klavír, ale živoucí nástroj, který má opravdu duši, srdce a tělo a dokáže být tak součástí hráče a jeho jedinečné interpretace. Takový to - stvořeni jeden pro druhého - nástroj pro hráče - hráč pro nástroj, dokonalá dvojka, která táhne spolu za struny a vytváří tak jedinečnou vlnu hudby plnou emocí, zážitku i prožitku.

 

Na počátku výroby klavíru je strom. Ne ledajaký, ale pořádně urostlý strom v lese. V lese, ze kterého se bralo dřevo na výrobu houslí Stradivarius, na ty nejlepší kousky, nejlepší dřevo, nejlepší italský les, nejlepší hudební nástroje. Ze stejného lesa vybírá i Paolo Fazioli ty nejlepší kousky stromové sám osobně. Sám si vybírá kmeny stromů podle citu, intuice, vize, záměru nebo jak to chcete pojmenovat. Je i osobně přítomen, když je strom kácen a dle zvuku padajícího kmenu a následně jeho expedicí ze svahu dolů, pozná kvalitu dřeva a jeho zvukový potenciál. Do výroby se tu pouštět nebudu, ale je to úžasnej proces, kterým se osobně můžete pokochat v případě, že si objednáte klavír u FAZIOLI. Vezmou vás do výroby, kde se osobně můžete pokochat v halách plných dřeva, sušáren, dílen, a zákutí plných stromů, letopočtů, nařezaných desek, ozvučných desek, hoblin, nářadí, vůně dřeva, kovu atd. Můžete se tak seznámit s uměním klavírním naživo, vůní, dotykem, pohledem, poslechem, pocitem, prostě projít si klavírem zevnitř a okolo než se z něj stane mistrovské dílo. A zároveň při tom vidět i mozoly opravdových mistrů z dílen, o kterých vám nikdy nikdo nic nepoví, protože oni sice za vším stojí, bez nich by klavíry nikdy nevznikly, ale to už je takový to co se do popisku o daném kousku/ produktu tak ouplně jako nedává.  

 

KAPITOLA 10

Jak to vypadá v dílně...  https://www.youtube.com/watch?v=_vj2bq7YoUw

 
Snímek obrazovky 2021 10 25 v 8.40.01 PAOLO FAZIOLI (DRUHÝ ZLEVA) VE VÝROBĚ... 

 

KAPITOLA 11

 

A když to jako na tom klavíře pak jako umíte, tak to můžete vypálit třeba i ouplně takhle bohovsky jako Sonya Belousova  a její verze DUCK TALES

https://www.youtube.com/watch?v=WbeEDE4XMEc

 

Snímek obrazovky 2021 10 25 v 11.47.07

SONYA BELOUSOVA V PROJEKTU PLAYER PIANO (SPOLUTVŮRCE S TOMEM GREYEM)

 

 

Pokud vás Fazioli oslovilo tak trochu víc, najdete hafo videí na youtube.com - FAZIOLI PIANOFORTI